İCRA VE İFLAS HUKUKU

İCRA VE İFLAS HUKUKU

İcra hukuku; kendi istekleriyle borçlarını ödemeyen borçluların, borçlarını devlet kuvveti ile ödemelerini sağlamakta ve ilgili icra merciileri aracılığıyla gereğinde zor kullanmak suretiyle, borçluyu borcunu ödemeye zorlamaktadır.

 

İcra hukukunun amacı; alacaklıların haklarının borçlular karşısında korunmasıdır. İcra sürecinde devlet otoritesi bunu asli ve yardımcı organları ile yürütmektedir. Asli icra organları, icra işlerini yürütmek için kurulmuş olan icra ve iflas daireleri, icra mahkemeleri ve Yargıtay’ın icra ile ilgilenen daireleridir. Yardımcı icra organları ise, temel olarak asli icra organlarının işlerini yürütebilmeleri için onlara yardım eden cumhuriyet savcılıkları, genel mahkemeler ve polis gibi devlet kurumlarıdır.

 

İcra ve iflas hukukunda borcun tahsilinin çeşitli yöntemleri vardır. Bu, icra takibi yoluyla olabileceği gibi koşullar mevcut ise iflas yoluyla da olabilir. Yasal olarak borçlunun taşınır ve taşınmazlarına nasıl el konulabileceği, takip başlatılıp başlatılamayacağı, takip durumunda borçlunun borcunu ödememesi durumunda sahip olduğu malların nasıl haczedilebileceği, haczedilen malların nasıl paraya çevrilebileceği icra ve iflas hukuku kaidelerinde yer alır. Alacaklının dosyayı takibi icra iflas davaların seyrini, neticelenme hızını etkiler. En sağlıklı sonucu alabilmek adına alacaklının icra iflas hukuku nedir, hangi haklara sahiptir konularını ayrıntılarıyla bilmesi, ve hak kaybına sebebiyet vermemek amacıyla mutlaka bir avukat desteği alması gerekir.

 

Hukuk büromuz, hangi nedenden kaynaklanırsa kaynaklansın ‘İcra Hukuku‘ ile ilgili titiz bir hazırlık çalışması yaparak uyuşmazlıkların çözümünü kolaylaştırmaktadır.

0(212) 703 10 03