TAZMİNAT HUKUKU

Tazminat kavramı, bilerek, bilmeyerek, ihmal ya da tedbirsizlik sonucu haksız yere yapılan eylemlerin maddi veya manevi zararının karşılanması olarak nitelendirilebilmektedir. Haksız bir durum karşısında zarar gören bireyler bu zararın karşılanması adına tazminat davası açabilirler. Tazminat davaları nasıl açılır diye merak eden bireyler açısından hangi tür tazminat davasının açılacağı konusu önem taşımaktadır. Kişilik hakları saldırıya uğrayan bireyler manevi tazminat davaları açabilirken; maddi bir kayba uğranması durumunda maddi tazminat almak adına dava açılabilmektedir.

Tazminat Davası Nasıl Açılır?

Tazminat davaları nasıl açılır diye merak eden kişiler açısından tazminat davalarında esas unsur mağduriyet durumunun giderilmesidir. Bu noktada tazminat davasını açacak bireyin mağduriyetinin ispat edilmesi gerekir. Tazminat davası açmak istiyorum diyen kişiler açısından bilinmesi gereken bir diğer konu ise, tazminat davasının nereye açılacağı konusudur.

Tazminat Davası Nerede Açılır?

HMK’nun 6.maddesine göre maddi ve manevi tazminat davası; tüm davalar için yetkili yer olan davalının ikametgah adresinde, davalı tüzel kişi (şirket, vakıf, dernek, üniversite vs.) ise tüzel kişinin merkezinin bulunduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılabilir. HMK’nun 7. Maddesine göre; davalı sayısı birden fazla ise tazminat davası herhangi birinin yerleşim yerinde açılabilir. Haksız fiil nedenine dayalı tazminat davaları ise; haksız fiilin gerçekleştiği yer mahkemesinde, zarar haksız fiilin işlendiği yerden başka bir yerde meydana gelmişse zararın meydana geldiği yerde veya haksız fiilden zarar görenin ikametgah adresinde de açılabilir. Tazminat davasını açacak kişilerin; burada yetkili mahkemeyi doğru tespit etmeleri, açılacak olan tazminat davasının sağlıklı bir şekilde yürümesi açısından oldukça önemli bir husustur. Hangi hallerde tazminat davası açabiliriz sorusunun cevabı ise örnekler halinde aşağıda verilmiştir. Yazılanlar sadece türlerden birkaçı olup somut olayın özelliğine göre ise örnekler çoğaltılabilmektedir.

Tazminat Davası Türleri

Boşanma davalarında tazminat davası
Hakaret nedeniyle açılacak maddi ve manevi tazminat davası
Mobbing ya da psikolojik şiddet nedeniyle açılacak manevi tazminat davası
Destekten yoksun kalma tazminatı
İşçi kıdem tazminatı davası
İşçi ihbar süresi tazminatı davası
İftira nedeniyle açılan tazminat davaları
Haksız tutuklama nedeniyle açılacak tazminat davası
İş kazası nedeniyle açılacak tazminat davası
Ölümlü trafik kazası nedeniyle açılacak olan tazminat davası
Yaralanmalı trafik kazaları sonucu tazminat davası
Trafik kazası sonucu araç değer kaybı nedeniyle açılacak tazminat davası
Yanlış tedavi sonucu açılacak tazminat davası vb.

Hukuk büromuz, hangi nedenden kaynaklanırsa kaynaklansın ‘Tazminat Hukuku‘ ile ilgili titiz bir hazırlık çalışması yaparak uyuşmazlıkların çözümünü kolaylaştırmaktadır.

0(212) 703 10 03