VERGİ HUKUKU
Vergi; toplumun ihtiyacı olan kamu hizmetlerinin üretilip sunulması için gereken kaynakların sağlanması amacıyla topluma yüklenen mali bir yükümlülüktür. Vergi hukuku ise; devletin kamu gücüne dayanarak kişilerden aldığı vergi, harç, resim ve benzeri gelirler dolaysıyla ortaya çıkan karşılıklı hak ve ödevleri düzenleyen bir kamu hukuku dalıdır. Vatandaşlık görevlerinden biri olan vergi ödeme yükümlülüğünde yaşanan usulsüzlükler, Vergi Usul Kanununda ağırlaştırılmış yaptırımları gerekli kılmaktadır. Vergi hukuku içeriği, hem birey hakları hem de devletin birey üzerindeki haklarını ve yaptırım gücünü ortaya koyar. Vergi hukuku kapsamından ele alınan konular; vergi borcu, devletin vergi borcu cezası uygulama hakkı ve bireylerin bu süreçte yapması gerekenlerdir.
Vergi Hukukukunun Konulara Göre Bölümlenmesi
Vergi Usul Hukuku
Vergi İcra Hukuku
Vergi Ceza Hukuku
Vergi Yargılaması Hukuku
Vergi Hukuku-Kamu Hukuku İlişkisi
Vergi ilişkisinde, taraflar (devlet ve mükellefler) eşit durumda değildir. Özel hukukta olduğu gibi, yatay ilişkiler değil, dikey ilişkiler söz konusudur.Vergilendirme işlemine girerken devlet otoritesini kullanmaktadır. İlişkinin bu özelliği vergi hukukunu kamu hukuku dalına sokmaktadır.Vergi hukuku kamu hukukunun ortaya çıkan ilk koludur.
Vergi hukukunun kamu hukuku dalına girmesi nedeniyle kamu hukukunun diğer dallarıyla da yakın ilişkileri söz konusudur. Bunlar;
Anayasa Hukuku, (Yasasız vergi olmaz.)
İdare Hukuku, (Bireysel bir vergi işlemi, bir idari işlemdir. Örn. Tarh İşlemi)
Ceza Hukuku, (Vergi suç ve cezaları)
Devletler (Umumi) Hukuku (Yasaların şahsiliği ve mülkiliği, mükerrer vergilendirme)
Vergi Hukuku-Özel Hukuk İlişkisi
Vergi hukuku özel hukuk biçimlerini ve kavramlarını (ikametgah, evlilik, mal rejimi, rüşt gibi.) ilke olarak aynen kabul eder.Ancak belli durumlarda vergi hukuku kendi düzenlemelerini getirdiği taktirde bunlar esas tutulur.Örneğin; Gelir Vergisi Kanunu, “ticari kazancı” tanımlarken TTK’na genel gönderide bulunurken ayrıca hangi faaliyetlerinde ticari faaliyet olarak vergilendirileceğini belirtmektedir. Diğer taraftan, özel hukukun kabul ettiği, ancak vergi hukuku bakımından peçeleme kabul edilen durumlar da örnek olarak verilebilir. Çünkü, Vergi Hukuku açısından vergilendirmede, vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyeti esastır.
Hukuk büromuz, hangi nedenden kaynaklanırsa kaynaklansın ‘Vergi Hukuku’ ile ilgili titiz bir hazırlık çalışması yaparak uyuşmazlıkların çözümünü kolaylaştırmaktadır.